Den bedste dækning
Mobildækning
Alle mobilselskaber annoncerer ofte med, at netop de har den bedste dækning. Det gør de i er forsøg på at differentiere sig fra de andre spillere på markedet og for at få opmærksomhed fra netop dig. Men hvad er egentlig op og ned i denne jungle af mobilselskaber?
Dækning i Danmark
Selvom vi skriver 2021, er det stadig ikke hele Danmark, som er dækket 100%. Og det er hverken af 3G eller almindelig 2G mobildækning – og i endnu mindre grad af 4 og 5G. Derfor er det vigtigt at du undersøger, om dit mobilselskab rent faktisk har god dækning netop på de steder, du primært bruger det – for eksempel på din privatadresse. Om du vælger at få Oister dækning eller vil bruge et CBB netværk eller Plenti netværk, så skal du i alle tilfælde undersøge mobilselskabernes dækningskort.
Så hvad er et dækningskort?
Mobiludbydernes dækningskort angiver, hvor stærkt et signal du kan forvente på en specifik adresse. Dækningskortene giver dig et billede af, om der er data-dækning , samt hvor god tale-dækning de forskellige operatører har.
I alt er der 3-4 dækningskort, du skal undersøge: TDC, 3, Telia/Telenor.
Telia og Telenor har slået deres netværk sammen, og det betyder, de har samme dækning.
Hvad med de mindre udbydere?
Alle øvrige udbydere lejer sig ind på et netværk hos en de tre primære netværksejere, TDC, 3 og Telia/Telenor. Så hvad end der bliver reklameret med, vil du, når du læser et dækningskort fra udbydere som Oister eller CBB, se at kortet som regel en kopi af dækningskortet fra netværksejeren. Det er altså den samme funktionalitet, som bliver vist. Husk at være opmærksom på, at enkelte mindre udbydere ikke har adgang til 4 eller 5G.
Hvad skal man være opmærksom på?
Dækningskortene er altid kun vejledende, og viser som udgangspunkt den udendørs dækning. Du kan dog også vælge i stedet at se den indendørs dækning. Du skal dog være opmærksom på, at den indendørs dækning svinger afhængigt af byggematerialer. Beton og nybyggeri er særligt svært at gennemtrænge for mobilsignalerne.
Dækningskortene tager højde for en del ting, men der er nogle geografiske og lokale ting, som de ikke inkluderer. Træer kan for eksempel påvirke dækningen. Samtidig er dit signal også afhængigt af dit specifikke modtagerudstyr. Eksempelvis har nogle smartphones ry for at have dårlige antenner.
Overordnet vil tendensen altså være, at den oplevede dækning ikke stemmer overens med den dækning, som dækningskortene angiver.